Nominální konvergence ČR k Německu v období 1993-2015 - Beneš, Jan (2017)
Tato diplomová práce se zabývá makroekonomickou analýzou nominální a reálné konvergence České republiky k Německu. Vysvětluje základní pojmy a ukazatele týkající se reálné a nominální konvergence ekonomiky. Následně jsou tyto poznatky použity pro analýzu statistických dat ze zkoumaného období 1993 až 2015. Pomocí metody komparace je srovnáván vývoj cenové hladiny a nominálního měnového kurzu v období 1993–2015. A to na základě sestavené časové řady, jejíž vývoj je analyzován a poté jsou syntetizovány dílčí faktory ovlivňující průběh této časové řady. Ze syntézy faktorů jsou vyřčeny obecné závěry týkající se vývoje cenové hladiny a nominálního měnového kurzu ve zkoumaném období 1993–2015.