Dopady implementace Solvency II na český pojistný trh - Langrová, Dominika (2017)
Diplomová práce se zabývá regulatorním konceptem Solvency II, který je od 1. 1. 2016 platný pro téměř všechny pojišťovny v rámci evropského pojistného trhu. První část práce se zabývá významem a historickým vývojem regulace pojistného trhu na území Evropské unie se zdůrazněním podoby v České republice. Jsou popsány metody regulace a dohledu, které bývají v praxi využívány nejčastěji. Druhá část práce je věnována konceptu sledování solventnosti pojišťoven a dříve platné metodice Solvency I. Třetí část práce se krátce zabývá průběhem světové finanční krize na pojistném trhu a popisuje argumenty regulátorů, proč musela být zastaralá metodika sledování solventnosti pojišťoven zmodernizována. Ukazuje vývoj a konečnou podobu směrnice Solvency II a zabývá se výsledky její implementace na českém pojistném trhu.