Duration a konvexita u portfolia dluhopisů - Jedlička, Ota (2017)
Tématem této diplomové práce je komplexní problematika tradičních (vanilla) dluhopisů se zaměřením na jejich citlivost na výnosovou míru. Ty jsou charakterizovány nejprve pouze jako cenné papíry v teoretické rovině, načež jsou na ně v druhé kapitole aplikovány základní principy finanční matematiky a rozebráno jejich ohodnocování. Rozebrány jsou výpočty vnitřní hodnoty v období výplat kuponů, mezi výplatami kuponů, období ex-kupon, alikvotní úrokový výnos, druhy cen a různé druhy výnosností a jejich bází. Ve třetí části práce pojednává o riziku v souvislosti s dluhopisy, které poté navazuje čtvrtou kapitolou s analýzou nejvýznamnějšího rizika, kterým je riziko úrokové. Zde je popsán princip Taylorovy řady a její využití v citlivostní analýze pomocí durace a konvexity sloužící k imunizaci dluhopisového portfolia. Zároveň jsou popsány výpočty durace a konvexity v kterémkoliv okamžiku a uvedeny i analytické vzorce. V poslední páté části je uveden příklad imunizace pomocí durace na historických datech získaných přes Thomson Reuters Datastream.