Duration a konvexita u portfolia dluhopisů - Jedlička, Ota; Radová, Jarmila; Hoffman, Andrej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2017)
Tématem této diplomové práce je komplexní problematika tradičních (vanilla) dluhopisů se zaměřením na jejich citlivost na výnosovou míru. Ty jsou charakterizovány nejprve pouze jako cenné papíry v teoretické rovině, načež jsou na ně v druhé kapitole aplikovány základní principy finanční matematiky a rozebráno jejich ohodnocování. Rozebrány jsou výpočty vnitřní hodnoty v období výplat kuponů, mezi výplatami kuponů, období ex-kupon, alikvotní úrokový výnos, druhy cen a různé druhy výnosností a jejich bází. Ve třetí části práce pojednává o riziku v souvislosti s dluhopisy, které poté navazuje čtvrtou kapitolou s analýzou nejvýznamnějšího rizika, kterým je riziko úrokové. Zde je popsán princip Taylorovy řady a její využití v citlivostní analýze pomocí durace a konvexity sloužící k imunizaci dluhopisového portfolia. Zároveň jsou popsány výpočty durace a konvexity v kterémkoliv okamžiku a uvedeny i analytické vzorce. V poslední páté části je uveden příklad imunizace pomocí durace na historických datech získaných přes Thomson Reuters Datastream.
Vedoucí práce: Jarmila Radová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finanční inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses