Příčiny rychlejší konvergence SR v porovnání s ČR v letech 1995 - 2016 - Najman, Ondřej (2017)
Diplomová práce se zabývá procesem konvergence České a Slovenské republiky k EU19. Cílem diplomové práce je snaha o stanovení hlavních příčin rychlejšího dohánění ekonomické úrovně původních členů Evropské unie Slovenskou republikou. Na základě zjištění jsou poskytnuta doporučení pro hospodářskopolitické opatření, které by mohly urychlit proces konvergence České republiky. Na základě analýzy makroekonomických indikátorů a ekonometrického modelování dochází práce k závěru, že intenzivní faktory růstu v podobě institucionálního prostředí vyjádřeny konceptem ekonomických svobod se podílely ve sledovaném období od roku 1995 do roku 2016 na hospodářském růstu z přibližně z 35 %. Nejvíce měly na růst vliv zvyšující se svobody v oblasti regulací a zahraničního obchodu. Česká republika by v zájmu zvýšení měla zvýšit ekonomické svobody především ve formě snížení byrokratické a administrativní náročnosti podnikatelského prostředí, zpřehlednění a zjednodušení daňových a celních sazeb a zvýšení pružnosti trhu práce v podobě snížení regulačních omezení při ukončování pracovního poměru.