Fiskální a monetární politika Japonska v kontextu hospodářského cyklu v letech 1980 - 2016 - Lébl, Tomáš; Pikhart, Zdeněk; Řežábek, Pavel, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Cílem diplomové práce je popsat vztah fiskálně-monetárního mixu a hospodářského cyklu v případě japonské ekonomiky. Úvod teoretické části práce se zaměřuje na vymezení stěžejních pojmů týkajících se cyklického charakteru vývoje hospodářství včetně shrnutí hlavních teoretických přístupů kladoucích si za cíl vysvětlení tohoto fenoménu. Dále jsou v této části popsány jednotlivé nástroje fiskální a měnové politiky, jejichž využívání ovlivňuje vývoj hospodářství. Praktická část obsahuje analýzu vývoje relevantních veličin, identifikující příčiny vývoje japonské ekonomiky a rizika spojená s v současnosti uplatňovanou hospodářskou politikou. Zároveň je v této části provedena empirická analýza, jejímž cílem je identifikace směru působení popsaných politik ve vztahu k hospodářskému cyklu a dalším relevantním veličinám. V závěru práce jsou uvedena politicko-hospodářská doporučení mající ambici pozitivně ovlivnit výhled japonského hospodářství.
Vedoucí práce: Zdeněk Pikhart
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses