Vliv přímých zahraničních investic v Etiopii v letech 2000-2015 na její zařazení mezi nejrychleji rostoucí ekonomiky světa - Viltová, Veronika (2017)
Tato bakalářská práce analyzuje vliv přímých zahraničních investic na hospodářský růst Etiopie v letech 2000-2015. Teoretická část popisuje základní modely růstu a definuje přímé zahraniční investice. Praktická část líčí vývoj země, rozebírá dominující zahraniční investory a popisuje efekt jejich investic na hospodářství státu. Makroekonomické ukazatele jsou zkoumány na základě dat Světové banky. Cílem bylo ověření hlavní hypotézy práce, že příliv přímých zahraničních investic měl dominantně pozitivní vliv na rostoucí hospodářský růst Etiopie v letech 2000-2015. Dílčí hypotézou bylo, že čínské přímé zahraniční investice do infrastruktury mají v rozvojových zemích významnější krátkodobý pozitivní efekt na hospodářský růst než západní investice cílené do lidského kapitálu, tedy zejména vzdělání a zdravotnictví. Hlavní i dílčí hypotéza byla potvrzena. Téma je vzhledem k pokračujícímu vývoji Etiopie aktuální a práce představuje základ pro zkoumání dlouhodobého efektu investic v příštích letech.