Komparace procesů kolektivizace zemědělství v Československu a Polsku v letech 1948 -- 1960 - Maršál, Josef (2017)
Tato práce si klade za cíl analyzovat průběh a důsledky kolektivizace v poválečném Československu a Polsku v období 1948 – 1960 a provést komparaci. Hlavním cílem práce je porovnat průběh a úspěšnost kolektivizace a její dopady v obou zemích. Ve své práci jsem se pokusil verifikovat hypotézu, že kolektivizace způsobila větší ekonomické ztráty v Polsku než v Československu. Na téma kolektivizace v Československu a v Polsku bylo sepsáno už mnoho vědeckých prací, ovšem komparace procesu kolektivizace v obou zemích se zatím s výrazným vědeckým zájmem nesetkala. V teoretické části práce je popsán politický a ekonomický vývoj poválečného Československa a Polska včetně stavu zemědělství a politické a ekonomické motivace k provedení kolektivizace. V analytické části práce je popsán vývoj kolektivizace v obou zemích s důrazem na dopady kolektivizace a zemědělských reforem na zemědělský sektor a na národní hospodářství obou zemí. Hypotézu se verifikovat nepodařilo, protože nebylo možné kvantifikovat klíčovou veličinu kvůli nedostupnosti dat, dostupná data hypotézu vyvracejí.