Příčiny a význam paktu Ribbentrop-Molotov z 23. 8. 1939 - Roubalová, Veronika (2018)
Bakalářská práce se zabývá příčinami a významem paktu Ribbentrop-Molotov z 23. srpna 1939. Vzájemná kooperace Německa a Sovětského svazu v průběhu 30. let nikdy nebyla zcela přerušena, avšak vyvíjela se v závislosti na faktorech v ideologické, hospodářské a politické oblasti. Jedním z argumentů pro zesílení spolupráce se Sovětským svazem bylo zabezpečení autarkie v oblasti surovinových zdrojů potřebných pro blížící se válečný konflikt. Práce analyzuje surovinovou zásobu na německém území a objasňuje závislost Německa na importu strategických surovin ze sovětského území. Dále je nastíněna konvergence vzájemných vztahů podle americké revizionistické školy před podepsáním smlouvy o neútočení mezi Německem a Sovětským svazem. Rovněž je následně provedena analýza průběhu jednání, obsahu paktu a politických a hospodářských důsledků.Záměrem práce bylo zhodnocení připravenosti německé ekonomiky na válečný konflikt v problematice surovinových zdrojů, kdy Sovětský svaz představoval obchodního partnera, který těmito nedostatkovými surovinami disponoval. Součástí výzkumu bylo taktéž i zhodnocení dopadu v politické a hospodářské oblasti, kdy pakt představoval prostředek, kdy oba státy upozadily své odlišné ideologie a preferovaly společné národní zájmy. Stanovená hypotéza o nepřipravenosti německé ekonomiky na blížící se válku, byla v návaznosti na provedenou analýzu potvrzena. Německé hospodářství totiž nedokázalo zajistit na svém území dostatečně velké surovinové zásoby. Sovětský svaz proto představoval pro Německo důležitého obchodního spojence, který přispěl k vyřešení tohoto hospodářského problému. Sovětský svaz z tohoto spojenectví profitoval získáním německých technologických postupů a zbrojení.