Komparace obchodní bilance České a Slovenské republiky v letech 1993 -- 2016 - Žítková, Nikola (2017)
Bakalářská práce se zaměřuje na obchodní bilance České a Slovenské republikyv letech 1993 - 2016, které následně srovnává. Jedná se o malé otevřené ekonomiky, které jsou závislé na svých vnějších ekonomických vztazích. Cílem práce je komparace obchodních bilancí obou ekonomik i z pohledu komoditní a teritoriální struktury. Práce dochází k závěru, že i přes jejich podobnou výchozí situaci v transformačním období došlo k odlišnému vývoji jejich obchodních bilancí během sledovaného období. Z práce dále vyplývá, že obě země mají výraznou orientaci na trhy EU. Z hlediska komoditní struktury je pro obě ekonomiky nejdůležitější třída strojů a dopravních prostředků.