Komparace obchodní bilance České a Slovenské republiky v letech 1993 -- 2016 - Žítková, Nikola; Zeman, Martin; Bednář, Milan, 1991-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Bakalářská práce se zaměřuje na obchodní bilance České a Slovenské republikyv letech 1993 - 2016, které následně srovnává. Jedná se o malé otevřené ekonomiky, které jsou závislé na svých vnějších ekonomických vztazích. Cílem práce je komparace obchodních bilancí obou ekonomik i z pohledu komoditní a teritoriální struktury. Práce dochází k závěru, že i přes jejich podobnou výchozí situaci v transformačním období došlo k odlišnému vývoji jejich obchodních bilancí během sledovaného období. Z práce dále vyplývá, že obě země mají výraznou orientaci na trhy EU. Z hlediska komoditní struktury je pro obě ekonomiky nejdůležitější třída strojů a dopravních prostředků.
Vedoucí práce: Martin Zeman
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses