Analýza a komparace vývoje nezaměstnanosti a mezd vybraných krajů České republiky v letech 2005 až 2016 - Stejskalová, Alice; Zeman, Martin; Strejček, Ivo, 1990-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Tato bakalářská práce se věnuje analýze a komparaci vývoje nezaměstnanosti a mezd v krajích České republiky v letech 2005 až 2016. Cílem práce je analýza vývoje obecné míry nezaměstnanosti a průměrné hrubé měsíční mzdy ve všech krajích České republiky v letech 2005 až 2016. Cíle je rovněž komparovat vybrané kraje na základě specifikovaných hledisek.Teoretická část práce stručně charakterizuje hlavní teoretické přístupy k problematice nezaměstnanosti a mezd. Dále definuje nezaměstnanost, její příčiny, typy a náklady. Autorka vymezuje rigidity trhu práce a problematiku diskriminace v odměňování žen na trhu práce. V závěru této části popisuje základní ukazatele, které jsou v praktické část práce využity.V praktické části autorka nejprve analyzuje vývoj obecné míry nezaměstnanosti a průměrné hrubé měsíční mzdy. V rámci této části se ukazuje, že obecná míra nezaměstnanosti a průměrná hrubá měsíční mzda je v krajích rozdílná. Následuje komparace nezaměstnanosti a mezd vybraných krajů z hlediska pohlaví, věku, vzdělání a odvětví. V této části se ani jedna vyřčená hypotéza nepotvrdila. Nicméně se podařilo zachytit některé vývojové tendence, které autorka následně diskutovala. V závěru práce autorka diskutuje hlavní a dílčí výsledky práce.
Vedoucí práce: Martin Zeman
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses