Velká Británie a/versus Evropa. Analýza vývoje přístupu Velké Británie k evropskému integračnímu procesu po roce 1945 s přihlédnutím k britskému euroskepticismu a dlouhodobým i krátkodobým příčinám tzv. brexitu - Blažková, Kristýna (2017)
Tato diplomová práce se zabývá přístupem Velké Británie k evropským integračním snahám od dvacátých let dvacátého století až do současnosti s přihlédnutím k tzv. brexitu. Práce analyzuje vývoj britsko-evropských vztahů, britskou účast v jednotlivých integračních organizacích a hledá důvody specifického jednání Británie v otázkách integrace. Hlavní důvod ke změně britského postoje nachází ve stále se zhoršující hospodářské situaci země a nárůstu prosperity zemí Šestky. Za hlavní problém provázející celé integrační období i následné referendum považuje otázku britské suverenity a dlouhodobý specifický postoj Britů vůči kontinentální Evropě. Rozebírá také témata populismu, nacionalismu a euroskepticismu, která jsou důležitá při pohledu na vývoj postoje britské společnosti.