Důsledky ekonomické krize na situaci na trhu práce po roce 2008 z regionálního pohledu - Vlk, Tomáš; Průša, Ladislav, 1958-; Krebs, Vojtěch, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2017)
Cílem této práce je popsat vývoj a strukturu trhu práce České republiky v době ekonomické krize a v době po jejím odeznění. Zaměřuje se tedy především na období po roce 2008 až 2016. Na základě prognózy charakteristik trhu práce České republiky jsou definovány předpokládané základní tendence dalšího vývoje. Práce se však neomezuje pouze na trh práce na státní úrovni, ale věnuje se i trhu práce na úrovni jednotlivých krajů. Prostřednictvím metody shlukové analýzy hledá skupiny krajů, jejichž trhy práce se v době krize vyvíjely dle nezaměstnanosti, struktury zaměstnanosti a úrovně trhu práce podobným směrem. Výstupem shlukové analýzy tak jsou skupiny krajů, které uvnitř vykazují podobnou strukturu zaměstnaných osob, úroveň samotných trhů práce a chování v době ekonomické krize. Naopak na základě výše hodnot standardizovaných ukazatelů nezaměstnanosti, které jsou pro komparaci krajů vypočteny, jsou hledány disproporce mezi kraji. Následně jsou definovány příčiny těchto rozdílů mezi kraji a dle velikosti těchto rozdílů v čase je určeno, zda dochází k divergenci či konvergenci trhů práce na úrovni regionů.
Vedoucí práce: Ladislav Průša
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses