Využití ukazatele EVA v bankovnictví při hodnocení ex-ante profitability firemních klientů bank - Křečková, Štěpánka (2017)
Hlavním cílem disertační práce je zmapovat ukazatele pro měření profitability firemních klientů bank v současnosti popsané teorií a využívané bankovní praxí. Následně pak navrhnout ukazatel Ekonomické přidané hodnoty (EVA) jako alternativní způsob měření profitability při rozhodování o poskytnutí či zamítnutí úvěrové angažovanosti, tedy ex-ante. Dále zpracovat metodologii výpočtu ukazatele tak, aby byla využitelná v bankovní praxi, neboť problematika využití EVA v bankovnictví není dosud v české ani zahraniční odborné literatuře dostatečně a uceleně řešena. Problematika využití ukazatele EVA při ex-ante hodnocení profitability úvěrovaných firemních klientů bank, jeho podrobná metodologie a aplikace pak není řešena vůbec. S ohledem na specifičnost bankovního sektoru jsou úvodní kapitoly věnovány bankovním specifikům, které mají vliv na metodologii výpočtu EVA firemních klientů bank. Stručně je popsána charakteristika bankovních segmentů a produktů, hlavních rizik vážících se k bankovnictví, je charakterizována struktura finančních výkazů bank. Krátká kapitola je věnována problematice bankovní regulace a dohledu a pro lepší pochopení cílů je popsán průběh úvěrového procesu a způsob hodnocení firemních klientů při vyhodnocování a schvalování žádosti o úvěr.Vlastní zkoumaný záměr práce začíná analýzou dosavadních ukazatelů používaných pro hodnocení profitability firemních klientů bank, představuje rozdíly mezi nimi a ukazatelem EVA, který navrhuje jako alternativní způsob měření ex-ante profitability včetně odvození metodologie výpočtu. Jsou charakterizovány jednotlivé proměnné vstupující do výpočtu EVA a je provedena empirická studie na reálných bankovních datech, na kterých je demonstrován rozdíl v použití ukazatele EVA a ukazatele Rizikově upravené výnosnosti kapitálu (RAROC), se k