Ocenění společnosti Unipetrol a.s. - Malý, Michal (2016)
Tématem této diplomové práce je stanovení tržní hodnoty společnosti Unipetrol a.s. pro vlastníky a férové ceny jedné akcie. Práce je rozdělená do na dvou částí. V teoretické, jsou popsané všechny metody a principy, které byly použity v části praktické. Praktická část je uvozena představením společnosti a jejího business modelu. Následuje strategická část, jejíž součástí je i finanční analýza, která analyzuje aktuální postavení podniku v rámci odvětví a konkurence a identifikuje vlivy na výslednou hodnotu společnosti. Následně je představen finanční plán společnosti na 5 let, ze kterého vychází ocenění podniku výnosovou metodou diskontovaných peněžních toků ve verzi FCFF. Výsledné ocenění je doplněno o ocenění metodu porovnatelných podniků, která slouží jako nástroj pro potvrzení, zda hodnota získaná metodou DCF odpovídá širším ekonomickým zákonitostem.