Alternativní teorie firmy - Martínek, David; Soukupová, Jana; Šumpíková, Markéta, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2016)
Tato práce se zabývá problematikou alternativních teorií firmy a jejich vztahem k neoklasické teorii firmy. V prvních dvou kapitolách jsou popsány příčiny vzniku samotné firmy a neoklasické teorie, následně příčiny vzniku alternativních teorií firmy a dále je prezentováno několik vybraných modelů manažerských a behavioristických teorií firmy. V návaznosti na alternativní teorie firmy se práce dále zabývá otázkou společenské odpovědnosti firem a jejím vztahem vůči teoriím firmy. Cílem této práce je tedy rozbor a porovnání jednotlivých teorií firmy, následně analýza společenské odpovědnosti firem, kdy práce hodnotí její přínosy pro firmu a v závěru zařazuje společensky odpovědné aktivity do kontextu teorií firmy. V závěru tato práce dochází k tomu, že společenská odpovědnost firem sice nevykazuje potřebné znaky, aby byla kvalifikována jako samostatná alternativní teorie firmy, ale přesto je patrný její jednoznačný přínos, protože pomáhá pochopit, jak současné firmy stanovují své cíle a následně jak skrze jejich naplňování dosahují cíleného úspěchu.
Vedoucí práce: Jana Soukupová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses