Investice do nemovitosti jako možnost pasivního příjmu - Jemelík, Zdeněk (2017)
Cílem diplomové práce je zjistit, zda přímá investice do nemovitosti může generovat stabilní pasivní příjem. Práce srovnává dlouhodobý a krátkodobý pronájem bytu prostřednictvím platformy Airbnb z hlediska výnosnosti a podle určené lokality. V úvodu jsou definovány základní pojmy, subjekty a vývoj na trhu nemovitostí včetně predikce. V dalších kapitolách jsou charakterizovány výhody, rizika a ukazatele výkonnosti. Znázorněn je aktuální vývoj hypotečního trhu, možné zdroje financování a konkrétní výběr investičního bytu podle zvolených městských částí. Závěrečná část analyzuje a srovnává výsledky jednotlivého typu pronájmu a stanovuje doporučení.