Podpora rodin s dětmi prostřednictvím systému důchodového zabezpečení - Tykvová, Anna (2017)
Podpora natalitní politiky, rodin a zabezpečení na stáří jsou jedny z hlavních témat, kterým se aktuálně věnuje sociální politika ve všech moderních zemích. S ohledem na nepříznivý demografický vývoj, zapříčiněný klesající porodností a prodlužující se střední délkou života, nabývají témata reformy důchodového systému a pro-porodní politiky nebývalých rozměrů. Cílem této práce je analýza důchodového systému v České republice, s následným zaměřením na rozbor jednotlivých možností podpory rodin s dětmi prostřednictvím systému důchodového zabezpečení. V teoretické části bude diplomová práce zkoumat sociální a rodinnou politiku, dále také jednotlivé modely penzijních systémů a Český důchodový systém. V praktické části se práce zaměří na konkrétní problémy, se kterými se náš důchodový systém potýká (spojené s demografickým vývojem) a na analýzu jednotlivých možností podpory rodin prostřednictvím důchodového zabezpečení. Závěr práce poskytne zhodnocení navržených možností a možné alternativní cesty pro podporu rodin s dětmi, proporodní politiku a tedy i důchodový systém.