Komparativní analýza budování elektronické identity v členských státech EU - Ševčík, Jan (2017)
Tato diplomová práce se věnuje analýze budování elektronické identity v členských státech Evropské unie vycházející z nařízení č. 910/2014 o elektronické identifikaci a službách vytvářejících důvěru pro elektronické transakce na vnitřním trhu, zvaným nařízení eIDAS. Zkoumá systémy elektronické identifikace v jednotlivých státech a stav vývoje národních uzlů, díky kterým bude možné vzájemné uznávání těchto systémů. V první části práce je porovnán stav implementace systému elektronických identit ve všech členských státech. Zaměřuje se na jejich prostředky elektronické identifikace a na stav budování eIDAS uzlů. Ve druhé části se zaměřuje na detailní analýzu vybraných členských států (Česká republika, Estonsko a Rakousko). Z analýzy vyjde návrh doporučení pro systém elektronické identifikace České republiky.