Faktory ovlivňující cenu pohonných hmot - Pačovský, Jan (2017)
Diplomová práce se zabývá vztahem mezi zvolenými faktory a pohonnými hmotami. Konkrétně se jedná o následující faktory – cena ropy, síla dolaru, světová ropná produkce, světové HDP. Pomocí Grangerova testu kauzality je zjišťováno, zda mají tyto faktory vliv na cenu benzínu a cenu nafty v České republice a ve Spojených státech amerických. Dále práce obsahuje zhodnocení, zda existují významné rozdíly mezi vztahem na komoditní burze a obdobným vztahem u maloobchodních cen v těchto vybraných zemích. Práce nabízí čtenáři komplexní vhled do problematiky, všechny zmiňované faktory jsou podrobně popsány a podrobeny ekonometrické analýze. V závěru práce je diskutován vliv všech faktorů.