Faktory ovlivňující cenu pohonných hmot - Pačovský, Jan; Pošta, Vít, 1980-; Sirůček, Pavel, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2017)
Diplomová práce se zabývá vztahem mezi zvolenými faktory a pohonnými hmotami. Konkrétně se jedná o následující faktory – cena ropy, síla dolaru, světová ropná produkce, světové HDP. Pomocí Grangerova testu kauzality je zjišťováno, zda mají tyto faktory vliv na cenu benzínu a cenu nafty v České republice a ve Spojených státech amerických. Dále práce obsahuje zhodnocení, zda existují významné rozdíly mezi vztahem na komoditní burze a obdobným vztahem u maloobchodních cen v těchto vybraných zemích. Práce nabízí čtenáři komplexní vhled do problematiky, všechny zmiňované faktory jsou podrobně popsány a podrobeny ekonometrické analýze. V závěru práce je diskutován vliv všech faktorů.
Vedoucí práce: Vít Pošta
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses