Ekonomická analýza možností snižování spotřeby vody v živočišné produkci v kontextu s aktuální problematikou sucha - Kohoutová, Nikola; Geuss, Erik, 1963-; Branžovský, Antonín; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Diplomová práce se zabývá spotřebou vody v živočišné produkci v kontextu s aktuální problematikou sucha. Představuje koncept vodní stopy a vysvětluje, jak je živočišná produkce spojena se zemědělskou, která je největším spotřebitelem pitné vody. Pomocí regresní analýzy jsou odvozeny poptávky po drůbežím, vepřovém a hovězím mase a zkoumán vztah ceny vody a ceny masa. Jsou navrženy spotřební daně na maso a je analyzováno, jak se změní spotřeba masa ve 4 různých scénářích: zdražení ceny vody, zdanění všech druhů mas, zdanění drůbežího masa a zdanění vepřového masa. Pro každou variantu je spočítaná vodní stopa. Výsledky ukázaly, že nejefektivnější způsob, jak snížit spotřebu vody v živočišné produkci, je zdanit vepřové maso.
Vedoucí práce: Erik Geuss
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomika a správa životního prostředí [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses