Silné a slabé stránky, příležitosti a rizika vývoje ekonomiky USA v letech 1990-2015 - Čurda, Filip (2017)
Diplomová práce se zabývá ekonomickým vývojem Spojených států amerických v období před a po globální finanční krizi. Cílem práce je analýza průběhu procesu, který k této krizi vedl. Teoretická část obsahuje řadu událostí, které ovlivnily vývoj americké ekonomiky na přelomu milénií. Dále teoretická část rozvádí systém bankovních regulací a finančních derivátů. V praktické části je srovnáván vývoj vybraných ekonomik s USA pomocí řady makroekonomických indikátorů. Mimo to práce analyzuje role vybraných vlád a politiky, které po vypuknutí krize implementovaly. Práce nedokázala jednoznačně potvrdit, ani vyvrátit hypotézu, že před krizí bylo několik znaků, které indikovaly nerovnováhu na trhu a byly schopné včas před nadcházející krizí varovat. Analýzou vývoje však práce přináší ucelený pohled na makroekonomické hodnoty, které mohou krizi naznačit.