Analýza nových environmentálních zátěží vznikajících na území České republiky po roce 1989 - Skálová, Ivona (2017)
Diplomová práce se zabývá problematikou nových environmentálních zátěží, které vznikají po roce 1989 na území České republiky. Zaměřuje se konkrétně na zátěže, u kterých nelze využít principu znečišťovatel platí a vznikají jako důsledek neúspěšných podnikatelských aktivit. Práce analyzuje současný systém financování environmentálních zátěží z veřejných prostředků ve spolupráci se Stáním fondem životního prostředí z pohledu daňového poplatníka. Pomocí SWOT analýzy je zjištěno, jaké jsou slabé a silné stránky současného systému ex post financování. Na příkladech environmentálních zátěží z praxe je demonstrováno, že současný systém financování je výraznou zátěží pro daňové poplatníky. Text také porovnává nové environmentální zátěže a vzniklé náklady s kontaminovanými lokalitami v Evropské unii.