Porovnání fungování univerzitních a komerčních zařízení pro podnikatelskou inkubaci v Praze mezi lety 2010-2016 - Uhlík, Libor (2017)
Předmětem diplomové práce Porovnání fungování univerzitních a komerčních zařízení pro podnikatelskou inkubaci v Praze je popsat a zhodnotit prostředí pro podporu začínajících firem – startupů, se zaměřením na identifikaci nejdůležitějších determinant pro úspěšnou inkubaci a akceleraci startupů. První část diplomové práce se věnuje obecné problematice podnikání, jeho podpory a inovací z teoretického pohledu, jsou vymezeny základní pojmy, které jsou pro práci klíčové, je připraven stručný náhled do startupové komunity v ČR. Druhá část práce se zaměřuje na praktický výzkum mezi pražskými inkubátory a akcelerátory. Pomocí informací získaných z rozhovorů se specialisty z oboru podpory startupového podnikání a z dotazníkové šetření přímo mezi inkubovanými a akcelerovanými firmami jsou analyzovány odlišné přístupy univerzitních a komerčních zařízení. Na základě získaných informací je vytvořen seznam sedmi podoblastí podpory začínajících firem, který je dále podrobně zkoumán. Z vypracovaných analýz vyplývají klíčové faktory, které jsou nejdůležitější ve směru od inkubátorů a akcelerátoru ke startupům – kontakty a networking, odborné poradenství a individuální mentoring.