Vývojové trendy na pojistných trzích - Bártová, Hana; Ducháčková, Eva, 1958-; Daňhel, Jaroslav, 1943-2025; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2017)
Cílem disertační práce na téma „Vývojové trendy na pojistných trzích“ je vymezení a rozbor hlavních vývojových tendencí, které ovlivňují český i zahraniční pojistné trhy. Trendy jsou analyzovány z hlediska životního a neživotního pojištění, nejvýznamnějších trendových determinantů a z pohledu vyspělých a rozvíjejících se pojistných trhů. Rozbor vývojových tendencí na pojistných trzích tvoří úvodní část práce. S ohledem na výrazný trend v podobě změn v oblasti rizik je druhá část zaměřena na strukturální změny v jejich komerčním krytí. Pojistné trhy jsou negativně ovlivňovány realizací katastrof s nadměrnými důsledky pro jednotlivé pojišťovny. V této souvislosti dochází ke kooperaci mezi účastníky pojistných trhů. Český pojistný trh je vystaven zejména riziku povodní. Druhá část práce přináší návrh řešení povodňových rizik prostřednictvím povodňového modelu v kontextu specifických podmínek českého pojistného trhu. Dopady rizik patří mezi hlavní faktory podmiňující finanční výsledky pojišťoven. Koncentrovaný český pojistný trh je zastoupen pojišťovnami se značně rozdílnou úrovní tržních podílů a finančních výsledků, které se promítají do výše jejich daní. Nezanedbatelný vliv na výkonnost pojišťoven má také zajištění. Analýza výkonnosti institucí českého pojistného trhu z pohledu hodnocení finanční a daňové stránky v porovnání s tržními podíly pojišťoven je předmětem třetí části práce, která se zároveň zabývá určením míry vazby mezi pojistným a zajistným trhem.
Vedoucí práce: Eva Ducháčková
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor disert. práce]; disertace; dissertations