Rámec pro podporu a zlepšování procesů malých softwarových firem - Mittner, Jan; Buchalcevová, Alena, 1958-; Lacko, Branislav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2017)
Tématem této disertační práce je podpora a zlepšování procesů v malých softwarových firmách. Jejím hlavním cílem je navrhnout Rámec pro podporu a zlepšování procesů malých softwarových firem a ověřit jeho použití v praxi. V úvodu práce jsou definovány její cíle a metody, kterými je těchto cílů dosaženo. Následuje rešerše a analýza dostupných zdrojů včetně přehledu hlavních nástrojů používaných v malých softwarových firmách. Současný stav je dále charakterizován pomocí dotazníkového průzkumu, který byl proveden v cílové skupině firem. Následující část práce se zabývá návrhem Rámce a jeho dílčích artefaktů. Nejprve je shrnuta motivace pro tvorbu Rámce, dále jsou definovány cíle řešení, navržena jeho struktura, artefakty a postup jejich ověření. Rámec je tvořen těmito artefakty: Referenční model procesů malých softwarových firem, Specifikace požadavků na informační systém pro malé softwarové firmy, Prototyp informačního systému a Metrika zavedení informačního systému do firmy. Každý artefakt je příslušným způsobem ověřen v cílové skupině firem.Na návrh Rámce a jeho artefaktů navazuje akční výzkum z jeho zavedení do reálné firmy. Pomocí akčního výzkumu je Rámec jako celek ověřen a jeho zavedení je vyhodnoceno definovanou Metrikou. Na závěr je zhodnocen stupeň dosažení cílů stanovených v úvodu práce a shrnuty možnosti praktického využití celé práce.
Vedoucí práce: Alena Buchalcevová
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor disert. práce]; disertace; dissertations