Behaviorálně ekonomické determinanty pracovního výkonu - Obergruber, Petr; Pavelka, Tomáš, 1975-; Sirůček, Pavel, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2017)
Předmětem dizertační práce „Behaviorálně-ekonomické determinanty pracovního výkonu“ je identifikování vztahů mezi pracovním výkonem a psychologickými a motivačními faktory ovlivňujícími lidské chování. Práce zkoumá tyto faktory v kontextu osobnosti jednotlivce a kulturních standardů. Pro tento cíl byla analyzována jak primární, tak sekundární data. Ve výzkumné části byl experimentálně identifikován signifikantní nebo téměř signifikantní vztah mezi podnikatelským profilem podle NEO-PI-R a sebevědomím. Survey-experimentem bylo identifikováno, že s nízkou pravděpodobností extrémního výsledku lidé v průměru vyhledávají riziko, a naopak s vyšší pravděpodobností extrémního výsledku lidé projevují ve svém rozhodování averzi k riziku. Toto chování v jistých případech vykazuje u vysokoškolských studentů signifikantní změny poté, co byli seznámeni s principy chování spotřebitele za rizika a naučili se riziko matematicky analyzovat. Druhý experiment identifikoval vliv výkonnostní odměny na pracovní výkon, kdy skupina hodnocena podle odvedené práce dosáhla signifikantně vyšší produktivity než skupina s fixní odměnou. Na druhou stranu však variabilně odměňovaná skupina ukázala výrazně nižší ochotu potenciálně se účastnit stejného experimentu trvajícího delší dobu. V kvazi-terénním experimentu zkoumajícím termíny odevzdání pracovního úkolu se neprojevily rozdíly mezi styly zpracování (odevzdání celého úkolu najednou nebo odevzdání částí úkolu postupně). V teoretické části je popsáno, jak antropologické faktory ovlivňující lidské chování vznikají a jak by se tyto faktory mohly projevovat v souvislosti s pracovním výkonem. Ve výzkumné části bylo provedeno pomocí statistických metod několik dílčích analýz dat, jejichž výsledky byly interpretovány v kontextu relevantní literatury.
Vedoucí práce: Tomáš Pavelka
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor disert. práce]; disertace; dissertations