Vliv daňových úniků na vývoj ekonomiky - Stavjaňová, Jana; Vítek, Leoš, 1970-; Arltová, Markéta, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2017)
Cílem práce je zkoumání vztahu daňových úniků a ekonomického růstu v zemích EU a odhad celkových daňových úniků v ČR v letech 2008-2013. Odhad daňových úniků je proveden pomocí analýzy nezjištěné ekonomiky. Výsledky naznačují růstový trend daňových úniků (s výjimkou v roce 2009), kdy v roce 2008 dosahovaly 71 mld. Kč a v roce 2013 již více než 110 mld. Kč. Z hlediska typu daní převažovaly po celou dobu zkoumaného období úniky u daní z příjmů, což může být dáno mimo jiné i tím, že odhady nezjištěné ekonomiky nereflektují kolotočové podvody u DPH či neoprávněné nárokování nadměrných odpočtů, které může tvořit významnou část daňových úniků. Odhadnuté daňové úniky by tedy měly být považovány spíše za dolní mez celkových daňových úniků. Druhá část práce se zabývá zkoumáním vztahu daňových úniků a vývojem ekonomiky v zemích EU pomocí regresní analýzy. Regresní model byl sestaven na několika úrovních – pro všechny členské země EU, separátně pro země dle výše daňového zatížení a dle geografického umístění. Ne všechny modely však splňovaly podmínky diagnostické kontroly, a tak je dle výsledků možné pouze konstatovat, že byl prokázán negativní vztah mezi daňovými úniky a hospodářským růstem v zemích EU, jejichž daňová kvóta je vyšší než průměrná, a také v zemích střední, východní a severní Evropy.
Vedoucí práce: Leoš Vítek
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor disert. práce]; disertace; dissertations