FINANČNÍ GRAMOTNOST V ČR a její dopady na rozhodování osob - Hoření, Kateřina; Radová, Jarmila; Rajl, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2017)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou finanční gramotnosti, jejíž význam v posledních dvou desetiletích narůstá po celém světě, Českou republiku nevyjímaje. Hlavním cílem práce je zjistit, zda povinné finanční vzdělávání na SŠ v ČR vede ke zvyšování úrovně finanční gramotnosti mladé populace. První kapitola popisuje problematiku finanční gramotnosti v širších souvislostech, včetně jejího ukotvení v mezinárodních dokumentech. Největší pozornost je pak věnována vývoji finančního vzdělávání v ČR a zapojování finanční gramotnosti do výuky na ZŠ, SŠ a do dalšího vzdělávání. Druhá kapitola se zabývá analýzou vybraných výzkumů zkoumajících úroveň finanční gramotnosti v ČR. Třetí, stěžejní kapitola je věnována vlastnímu výzkumu finanční gramotnosti obyvatelstva ČR, jehož výsledky ukazují mimo jiné, že mladí lidé, kteří byli či jsou na SŠ povinně finančně vzděláváni, dosahují nižší úrovně finanční gramotnosti než zbytek populace, a tedy že klíčovým determinantem úrovně finanční gramotnosti jsou životní zkušenosti. I přes výše uvedené závěry však nelze přínosy finančního vzdělávání zpochybňovat.
Vedoucí práce: Jarmila Radová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses