Návrhy neortodoxních nástrojů vyhlazování úvěrového cyklu v úvěrové ekonomice - Štekláč, Jiří; Jílek, Josef, 1957-; Řežábek, Pavel, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Práce ve své první „teoretické“ části vysvětluje fungování a mechanismy úvěrové ekonomiky. Vysvětluje endogenní podstatu peněz, logiku peněžního oběhu, pasivní roli centrální banky a na základě kombinace ekonomické teorie a praxe identifikuje hlavní příčiny zvýšené volatility poskytnutých úvěrů a dluhopisů v aktivech obchodních bank. Mezi tyto příčiny patří zejména nekvalitní alokace úvěrů, zvyšování úrokových sazeb, hromadění peněz, oddlužování soukromého sektoru. V závěru teoretické části práce jsou vysvětleny a popsány metody měření faktorů zapříčiňujících zvýšenou volatilitu úvěrového cyklu a měření volatility úvěrového cyklu samotného. Tyto metody měření dále práce využívá v praktické části.Předmětem praktické části práce je nejprve empirické ověření uvedených teoretických tezí na datech z americké ekonomiky do roku 2015, a to v členění dle uvedených teoretických faktorů zvyšujících volatilitu úvěrového cyklu..Praktická část práce uzavírá identifikací neortodoxních hospodářsko-politických a legislativních nástrojů, které mají potenciál zčásti či zcela vyhladit (snížit volatilitu) úvěrového cyklu. Autor dospívá k závěru, že hlavním nástrojem k vyhlazení úvěrového cyklu je docilování stabilního ročního růstu objemu úvěrů a dluhopisů v aktivech institucí tvořících peníze (potažmo stabilního růstu peněžní zásoby), a to prostřednictvím veřejného zadlužení (zejména objemu dluhopisů centrální vlády) v aktivech institucí tvořících peníze, případně doprovozeného stanovením pravidla pro součet růstu celkového zadlužení soukromého a veřejného sektoru k HDP.Mezi podpůrné nástroje vyhlazení úvěrového cyklu, jejichž účelem je především ex ante co nejvíce zamezit nutnosti využití hlavního nástroje vzhledem k cíli, autor navrhuje, stanovení
operativním kritériem centrální banky nemá být krátkodobá úroková sazba) a konečně zavedení možnosti snížování daňového základu o výdaje a zdanění dle principu peněžních toků.Identifikace těchto neortodoxních nástrojů na základě kombinace vysvětlení mechanismu fungování úvěrové ekonomiky pomocí alternativních ekonomických teorií a hospodářsko-politické praxe v USA je primární přidanou hodnotou této práce.
Vedoucí práce: Josef Jílek
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor disert. práce]; disertace; dissertations