Z dějin národu českého - Palacký, František, 1798-1876 (Světová četba (SNKLHU), 1957)
Výbor obsahuje charakteristické kapitoly z vrcholného historického díla Palackého Dějiny národu českého: založení a pád řiše Velkomoravské, doba přemyslovských (Přemysl Otakar II., Václav II. a III.) a lucemburských (Karel IV., Václav IV.) panovníků, slavné údobí husitského revolučního hnutí, vláda Poděbradova a následné třídní boje v době jagellonské. Výbor je opatřen předmluvou, charakterisující život, dílo a názory Palackého, vysvětlivkami a slovníčkem starých výrazů.