Z dějin národu českého - Palacký, František, 1798-1876; Charvát, Jaroslav, 1904-1988 (Praha : Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, 1957)
Výbor obsahuje charakteristické kapitoly z vrcholného historického díla Palackého Dějiny národu českého: založení a pád řiše Velkomoravské, doba přemyslovských (Přemysl Otakar II., Václav II. a III.) a lucemburských (Karel IV., Václav IV.) panovníků, slavné údobí husitského revolučního hnutí, vláda Poděbradova a následné třídní boje v době jagellonské. Výbor je opatřen předmluvou, charakterisující život, dílo a názory Palackého, vysvětlivkami a slovníčkem starých výrazů.
Terminologický slovník
Keywords: 9.-16. století; Palacký, František, -- 1798-1876; historici; dějiny; Česko; výbory; 9th-16th centuries; historians; history; Czechia; selected works