Vliv přímých zahraničních investic na platební bilanci - Passler, Marek; Sato, Alexej, 1952-; Halík, Jaroslav, 1961-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2017)
Toto téma jsem si vybral proto, že přímé zahraniční investice mají významný vliv na českou ekonomiku. Hlavním cílem této diplomové práce je ověřit a následně potvrdit, resp. vyvrátit, že přímé zahraniční investice mají vliv na platební bilanci ČR, a že je tento vliv pozitivní. Druhým, návazným cílem této práce je zhodnotit, zda mají být přímé zahraniční investice v ČR podporovány. První kapitola je zaměřena na teoretický pohled, kde jsou definovány PB a PZI jako pojem, včetně popisu faktorů a rizik, které mají vliv na rozhodování o investici. Dále ve druhé kapitole analyzuji vývoj PB a PZI v České republice s důrazem na obchodní bilanci, primární výnosy a přímé investice, přičemž se zaměřuji na souvislosti mezi vývojem těchto položek. Na závěr se zabývám podrobněji vlivem podniků pod zahraniční kontrolou na obchodní bilanci, včetně vlivu na primární výnosy. Na základě získaných údajů následně statisticky testuji vliv přímých zahraničních investic na platební bilanci, resp. exportní výkonnost ČR.
Vedoucí práce: Alexej Sato
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses