Komparácia britskej a českej právnej úpravy prepúšťania zamestnancov - Vansáčová, Zuzana (2017)
Cieľom tejto diplomovej práce je odkryť a špecifikovať vybrané problémy, popr. neefektívnosť praktickej aplikácie právnej úpravy ochrany zamestnanca v prípade neoprávneného prepustenia v dvoch rozdielnych právnych systémoch Európskej Únie, v Českej Republike a vo Veľkej Británii, a na základe popisu a následnej komparácie hlavných znakov týchto odlišných právnych úprav určiť, ktorá z nich zabezpečuje zamestnancovi vyšší stupeň ochrany pred nezákonným prepustením. Hlavným pilierom naplnenia cieľa tejto práce je stanovenie troch hypotéz, ktoré predpokladajú konkrétne príklady disharmónie v praktickej aplikácii práva medzi vyššie zmienenými krajinami Európskej Únie. Na základe výskumných metód, a to Analýzy založenej na charakteristike právnych úprav, Komparácie založenej na sumarizácii spoločných a odlišných znakov právnych úprav, a následnej Autentizácii stanovených hypotéz, bude možné dôjsť k naplneniu cieľa tejto diplomovej práce. Diplomová práca sa v prvej kapitole zaoberá stručnou charakteristikou kontinentálne európskeho právneho systému, následne v druhej kapitole analyzuje problematiku prepúšťania zamestnancov podľa českej právnej úpravy. Tretia kapitola stručne charakterizuje anglo-americký právny systém, na ktorý nadväzuje štvrtá kapitola s analýzou problematiky prepúšťania zamestnancov podľa britskej právnej úpravy. V piatej kapitole dochádza k popisu výskumných hypotéz a výskumných súborov. Komparácia českej a britskej právnej úpravy prepúšťania zamestnancov, založená na sumarizácii spoločných a odlišných znakov skúmaných právnych úprav, je obsiahnutá v šiestej kapitole. V záverečnej siedmej kapitole dochádza k autentizácii stanovených hypotéz, a tým k učineniu záveru, ktorá zo skúmaných právnych úprav zamestnancovi zabezpečuje vyšší stupeň ochrany pred prípadným pre