Komparácia britskej a českej právnej úpravy prepúšťania zamestnancov - Vansáčová, Zuzana; Soušková, Milena; Spirit, Michal, 1943-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2017)
Cieľom tejto diplomovej práce je odkryť a špecifikovať vybrané problémy, popr. neefektívnosť praktickej aplikácie právnej úpravy ochrany zamestnanca v prípade neoprávneného prepustenia v dvoch rozdielnych právnych systémoch Európskej Únie, v Českej Republike a vo Veľkej Británii, a na základe popisu a následnej komparácie hlavných znakov týchto odlišných právnych úprav určiť, ktorá z nich zabezpečuje zamestnancovi vyšší stupeň ochrany pred nezákonným prepustením. Hlavným pilierom naplnenia cieľa tejto práce je stanovenie troch hypotéz, ktoré predpokladajú konkrétne príklady disharmónie v praktickej aplikácii práva medzi vyššie zmienenými krajinami Európskej Únie. Na základe výskumných metód, a to Analýzy založenej na charakteristike právnych úprav, Komparácie založenej na sumarizácii spoločných a odlišných znakov právnych úprav, a následnej Autentizácii stanovených hypotéz, bude možné dôjsť k naplneniu cieľa tejto diplomovej práce. Diplomová práca sa v prvej kapitole zaoberá stručnou charakteristikou kontinentálne európskeho právneho systému, následne v druhej kapitole analyzuje problematiku prepúšťania zamestnancov podľa českej právnej úpravy. Tretia kapitola stručne charakterizuje anglo-americký právny systém, na ktorý nadväzuje štvrtá kapitola s analýzou problematiky prepúšťania zamestnancov podľa britskej právnej úpravy. V piatej kapitole dochádza k popisu výskumných hypotéz a výskumných súborov. Komparácia českej a britskej právnej úpravy prepúšťania zamestnancov, založená na sumarizácii spoločných a odlišných znakov skúmaných právnych úprav, je obsiahnutá v šiestej kapitole. V záverečnej siedmej kapitole dochádza k autentizácii stanovených hypotéz, a tým k učineniu záveru, ktorá zo skúmaných právnych úprav zamestnancovi zabezpečuje vyšší stupeň ochrany pred prípadným pre
Vedoucí práce: Milena Soušková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses