Case Management a procesní řízení - Baláž, Martin (2017)
Práce se zabývá vysvětlením case managementu a jeho souvislostmi s principy procesní-ho řízení a systémem řízení workflow, a jeho využití pro konkrétní oblast, tedy zpracování incidentu porušení ochrany osobních údajů a notifikační povinnosti vyplývající z Obecného nařízení na ochranu osobních údajů (GDPR). V první části práce jsou definovány důležité pojmy a vztahy mezi nimi, následuje obecný popis case managementu a jeho technologická podpora společností IBM. Dále je vysvětlen nový standard pro modelování a popis řešení postaveném na case managementu (Case Management Model and Notation, CMMN). Poslední částí je případová studie, ve které je uveden úvod do GDPR problematiky, průběh případové studie a popis navrženého řešení, které v rámci zpracování případové studie vzniklo. Z navrženého řešení se stal přenositelný prototyp a referenční model pro řešení agendy ohlašovací povinnosti GDPR.