Cestovní náhrady v ČR - vnitropodniková směrnice upravující jejich poskytování - Brothánek, Jan (2017)
Diplomová práce se věnuje problematice poskytování cestovních náhrad zaměstnancům v podnikatelské sféře a způsobům konkretizace jejich poskytování v podniku formou vnitropodnikové směrnice. V teoretické části se práce nejprve zabývá významem, náležitostmi a obecnými zásadami přípravy vnitropodnikových směrnic. Následně definuje terminologii spjatou s poskytováním cestovních náhrad, popisuje jednotlivé druhy cestovních náhrad v České republice poskytované v souladu se zákoníkem práce včetně jejich účetního zachycení. Nemenší pozornost je pak věnována daňovému aspektu poskytování cestovních náhrad. V praktické části je krok po kroku demonstrována příprava návrhu vnitropodnikové směrnice ve fiktivním podniku a následně je na modelových příkladech znázorněna její aplikace včetně účetního a daňového řešení daného případu, která je doplněna komentářem. Práce upozorňuje na oblasti, které nejsou platnými právními předpisy zcela jasně definovány, a snaží se pro tyto případy nalézt řešení. Diplomová práce vychází z legislativy platné pro rok 2017.