Fiskální integrace zemí eurozóny - Bilková, Simona (2017)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou nedostatečné fiskální integrace v rámci eurozóny. Společně s monetární unií nevznikla i fiskální unie, pouze rámcová pravidla fiskální politiky. Diplomová práce si proto klade za cíl navrhnout potenciální způsoby fiskální integrace zemí eurozóny, konkrétně pomocí společné fiskální instituce, emise eurobondů či schématu evropského pojištění v nezaměstnanosti, v kontextu současných problémů eurozóny.V první kapitole definuje monetární a fiskální unii, naznačí jejich výhody a nevýhody a zabývá se problematikou optimální měnové oblasti. Ve druhé kapitole shrne historii jednotné evropské měny a problémy, které až do současnosti vyplynuly z nedostatečné fiskální integrace. Ve třetí kapitole pak navrhne potenciální integraci pomocí evropské fiskální instituce, emise eurobondů či schématu pojištění v nezaměstnanosti.