Fiskální integrace zemí eurozóny - Bilková, Simona; Jiránková, Martina, 1967-; Bič, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2017)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou nedostatečné fiskální integrace v rámci eurozóny. Společně s monetární unií nevznikla i fiskální unie, pouze rámcová pravidla fiskální politiky. Diplomová práce si proto klade za cíl navrhnout potenciální způsoby fiskální integrace zemí eurozóny, konkrétně pomocí společné fiskální instituce, emise eurobondů či schématu evropského pojištění v nezaměstnanosti, v kontextu současných problémů eurozóny.V první kapitole definuje monetární a fiskální unii, naznačí jejich výhody a nevýhody a zabývá se problematikou optimální měnové oblasti. Ve druhé kapitole shrne historii jednotné evropské měny a problémy, které až do současnosti vyplynuly z nedostatečné fiskální integrace. Ve třetí kapitole pak navrhne potenciální integraci pomocí evropské fiskální instituce, emise eurobondů či schématu pojištění v nezaměstnanosti.
Vedoucí práce: Martina Jiránková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses