Vliv regulace OTC derivátů na stabilitu finančního trhu v USA v letech 2010 - 2016 - Švec, Daniel; Jílek, Josef, 1957-; Bednář, Milan, 1991-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Cílem diplomové práce je analýza regulatorních opatření derivátového trhu v USA, které byly odpovědí na finanční krizi, vyvolanou rizikovým chováním finančních institucí na derivátovém trhu. V první části se práce věnuje úvodu do derivátového trhu s vysvětlením fungování derivátového trhu a typů derivátových nástrojů. Zabývá se také finanční krizí, která započala poptávku po regulaci OTC derivátů. V druhé části práce jsou analyzovány jednotlivé regulatorní opatření, týkající se OTC derivátových nástrojů a bankovního trhu, přijaté v letech 2010 až 2016 na území USA. Analyzován je vývoj jednotlivých ukazatelů vycházejících z regulačního zákona a jejich dopad na vybrané instituce G-SIB. Z výsledků analýzy pozorovaných ukazatelů práce celkově potvrzuje, že reformy derivátového trhu pomocí regulačních zákonů OTC derivátů zajistily větší stabilitu na americkém finančním trhu.
Vedoucí práce: Josef Jílek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses