Vybrané aspekty trhu práce ČLR v letech 2005-2016 : směřuje ČLR do pasti středního příjmu? - Kopřiva, Tomáš; Kotýnková, Magdalena, 1948-; Pavlíček, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Diplomová práce je zaměřena na definování pojmu past středního příjmu a na analýzu vybraných aspektů trhu práce a sektoru výzkumu a vývoje ČLR v letech 2005-2016 a jejich současných a budoucích reforem v kontextu potenciálního uvíznutí země v pasti středního příjmu. Teoretická část shrnuje existující odbornou literaturu týkající se pasti a poskytuje výčet faktorů, které zpomalují hospodářský růst na středně příjmové úrovni. Druhá kapitola teoretické časti pak nastiňuje hospodářský vývoj ČLR a současné strukturální problémy tamní ekonomiky. Praktická část je zaměřena na bližší analýzu vybraných faktorů, jmenovitě vnitrostátní migrace pracovní síly, systému vzdělávání, sektoru výzkumu a vývoje a vztahu růstu mezd a produktivity práce v kontextu ztráty konkurenceschopnosti zpracovatelského průmyslu. Práce dochází k závěru, že se Čína ve vybraných faktorech a ve stylu jejich řešení centrální vládou v kumulativním vyjádření spíše vyhne zpomalování hospodářské aktivity a potenciálnímu uvíznutí v pasti středního příjmu. Rizikovými faktory jsou zejména stále prokazatelná diskriminace pracovní síly v podobě systému hukou a postupná ztráta konkurenceschopnosti zpracovatelského průmyslu a její případná radikální řešení. Na opačné straně pak stojí čínský sektor výzkumu a vývoje a systém vzdělávání. V těch má země, po rychlé expanzi ve sledovaném období, ambice stát se v budoucnosti lídrem světové úrovně.
Vedoucí práce: Magdalena Kotýnková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses