Komparace důchodových systémů ČR a Švýcarska v letech 2015-2017 - Kratěna, Tomáš (2017)
Tato diplomová práce se věnuje komparaci důchodových systémů České republiky a Švýcarské konfederace v rozmezí let 2015 až 2017. Hlavním cílem práce je provést analýzu obou systémů, představit hlavní reformní návrhy těchto systémů a identifikovat ty prvky švýcarského systému, které by mohly být užitečné i v českém prostředí. Z analýzy vyplývá, že oba systémy musí čelit různým rizikům, která by v budoucnosti mohla vést k oslabení funkcí těchto systémů. Zatímco ve Švýcarsku má vláda jasně zanalyzováno, jaké změny pomohou těmto rizikům předejít, v případě České republiky je otázka budoucího směřování důchodového systému stále nezodpovězena. Ačkoliv jsou oba systémy relativně odlišné, určité prvky švýcarského důchodového systému by bylo možné zavést i v České republice.