Vybrané prospekty One Belt, One Road pre oblasť Blízkeho východu (prípadové štúdie Saudská Arábia a Irán) - Tomečková, Lenka (2017)
Predkladaná diplomová práca sa zaoberá aplikáciou čínskej integračnej iniciatívy One Belt, One Road na oblasť Blízkeho východu. Osobitná pozornosť je vo forme prípadových štúdií venovaná Saudskej Arábii a Iránu ako dvom hlavným regionálnym mocnostiam, ktorých rivalita predstavuje jeden z kľúčových determinantov diania na Blízkom východe. Prvá kapitola je venovaná analýze čínskej zahraničnej politiky. Mapuje hlavné tradičné východiská, princípy, koncepty a ciele, ktoré následne rozvíja prostredníctvom obdobnej analýzy ,,novej" zahraničnej politiky v ére čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga. Následne kontextualizuje One Belt, One Road v tejto novej zahraničnej politike a predstavuje iniciatívu po všeobecnej stránke. Druhá kapitola vytvára ,,teoretické zázemie” pre realizáciu One Belt, One Road na Blízkom východe, a to formou analýzy vzájomných kultúrno-historických, ekonomických a zahranično-politických väzieb, s dôrazom na vystupovanie Číny v troch vybraných otázkach (Blízkovýchodný mierový proces, Iránska jadrová dohoda a občianska vojna v Sýrii). Tretia časť práce má formu prípadových štúdií, v nadväznosti na charakteristiku Saudskej Arábie a Iránu kapitola predstavuje ich ekonomické prospekty pre One Belt, One Road, ktoré následne reflektuje v zhodnotení ich potenciálnych implikácií pre zahraničnú politiku Číny.