Vybrané prospekty One Belt, One Road pre oblasť Blízkeho východu (prípadové štúdie Saudská Arábia a Irán) - Tomečková, Lenka; Stuchlíková, Zuzana, 1979-; Lehmannová, Zuzana, 1951-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2017)
Predkladaná diplomová práca sa zaoberá aplikáciou čínskej integračnej iniciatívy One Belt, One Road na oblasť Blízkeho východu. Osobitná pozornosť je vo forme prípadových štúdií venovaná Saudskej Arábii a Iránu ako dvom hlavným regionálnym mocnostiam, ktorých rivalita predstavuje jeden z kľúčových determinantov diania na Blízkom východe. Prvá kapitola je venovaná analýze čínskej zahraničnej politiky. Mapuje hlavné tradičné východiská, princípy, koncepty a ciele, ktoré následne rozvíja prostredníctvom obdobnej analýzy ,,novej" zahraničnej politiky v ére čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga. Následne kontextualizuje One Belt, One Road v tejto novej zahraničnej politike a predstavuje iniciatívu po všeobecnej stránke. Druhá kapitola vytvára ,,teoretické zázemie” pre realizáciu One Belt, One Road na Blízkom východe, a to formou analýzy vzájomných kultúrno-historických, ekonomických a zahranično-politických väzieb, s dôrazom na vystupovanie Číny v troch vybraných otázkach (Blízkovýchodný mierový proces, Iránska jadrová dohoda a občianska vojna v Sýrii). Tretia časť práce má formu prípadových štúdií, v nadväznosti na charakteristiku Saudskej Arábie a Iránu kapitola predstavuje ich ekonomické prospekty pre One Belt, One Road, ktoré následne reflektuje v zhodnotení ich potenciálnych implikácií pre zahraničnú politiku Číny.
Vedoucí práce: Zuzana Stuchlíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses