Koncept preventívnej diplomacie a jeho uplatnenie v Strednej Ázii - Lukačovič, Lukáš (2017)
Diplomová práca sa venuje konceptu preventívnej diplomacie a skúma formou prípadovej štúdie jeho aplikáciu na región Strednej Ázie vo forme regionálneho centra OSN. Prvá kapitola práce sa venuje systematizácii definícií preventívnej diplomacie i vývoju tohto konceptu. Doposiaľ neexistuje jedna všeobecne prijímaná definícia, pričom rozdiely sú predovšetkým vo vhodnej dobe zasiahnutia a použitých nástrojoch. Druhá kapitola sa vo forme prípadovej štúdie venuje Regionálnemu centru OSN pre preventívnu diplomaciu v Strednej Ázii (UNRCCA), ktoré OSN v roku 2007 založilo na žiadosť vlád regiónu. Opierajúc sa o správu generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna, ktorá označila regionálne centrá OSN za jeden z najefektívnejších nástrojov preventívnej diplomacie OSN, si diplomová práca kladie za cieľ pomocou kritickej analýzy s využitím teoretického rámca z prvej kapitoly preskúmať fungovanie a charakteristiky UNRCCA.