Vývoj vzájemných vztahů Saúdské Arábie a Íránu v 21. století - Lupačová, Ema (2017)
Království Saúdská Arábie a Islámská republika Írán představují jak důležité producenty ropy schopné ovlivnit její cenu na světových energetických trzích, tak významné hráče blízkovýchodního regionu, uvězněné v dlouhotrvající strategické rivalitě. Tato diplomová práce analyzuje bilaterální vztahy Saúdské Arábie a Íránu v 21. století, které jsou nejdůležitějšími bilaterálními vztahy ovlivňujícími politicko-strategické prostředí nejen Perského zálivu. Saúdská Arábie i Írán po mnoho let soupeří o regionální dominanci, k čemuž využívají i zdůrazňování náboženských rozdílů. Cílem diplomové práce je zjistit, jakým způsobem se vyvíjely a vyvíjí vzájemné saúdsko-íránské vztahy v 21. století, a které faktory tyto vztahy ovlivňují. Získané poznatky se navíc zaměřují na náboženskou podstatu vztahů a umožňují vyvrátit hypotézu, která považuje sektářské rozdíly za určující faktor saúdsko-íránského soupeření. Práce sleduje vývoj saúdsko-íránských vztahů od 20. století, který je určující pro vývoj vzájemných vztahů 21. století. V rámci 21. století je zdůrazněno období arabského jara, které rozpoutalo řadu zástupných konfliktů a přeměnilo Blízký východ v bojiště saúdsko-íránského soupeření. Saúdsko-íránské vztahy se od událostí arabského jara postupně zostřují, tento vývoj souvisí s uzavřením jaderné dohody týkající se íránského jaderného programu i s faktem, že Írán v mnoha ohledech v soupeření o roli regionálního lídra vítězí. Poslední vývoj vztahů Saúdské Arábie a Íránu, který je umocněn Trumpovou podporou saúdských představitelů, znepokojuje řadu pozorovatelů v obavě, že současná úroveň vztahů může přerůst v otevřenou válku, která by ještě umocnila nestabilitu a roztříštěnost Blízkého východu a měla by nesmírný dopad na světové ene