Ekonomická diplomacie v kontextu čínské zahraniční politiky : Případová studie Myanma a Kambodža - Havel, Matyáš (2017)
Bakalářská práce se zabývá ekonomickou diplomacií Čínské lidové republiky v zemích jihovýchodní Asie, konkrétně v Kambodži a Myanmě. Cílem práce je ukázat, jak čínské zahraničněpolitické cíle ovlivňují charakter ekonomické diplomacie (ve formě zahraniční pomoci a investic), jejích aktérů a nástrojů ve vybraných zemích. Za tímto účelem je v úvodní kapitole z teoretického hlediska popsán fenomén ekonomické diplomacie jako nástroj zahraniční politiky státu. Druhá kapitola se zabývá čínskou zahraniční politikou ve vztahu ke sledovaným státům. Závěrečná kapitola analyzuje konkrétní příklady prostředků ekonomické diplomacie v Kambodži a Myanmě.