CI analýza trhu s grafickými kartami - Kuthan, Vojtěch (2017)
Práce zkoumá možnosti využití programu IBM SPSS Modeler, jako nástroje pro konkurenční zpravodajství. Pro porovnání jsou zpracovány klasické metody analýzy trhu jako je SWOT, Porterův model pěti sil a BCG matice. Subjektem analýzy je trh s dedikovanými grafickými kartami, který je zkoumám pomocí analýzy sentimentu, skrze text miningové funkce, textu článků a příspěvků přístupných na internetu. Pro čtenářovo lepší pochopení, nejdříve popisuji trhy (z pohledu konkurence), poté samotné možnosti zkoumání trhu a konkurenčního zpravodajství. Po přechodu do samotného trhu popisuji grafické karty a jejich výrobce. Po zpracování dat pomocí programu, zhodnocuji jeho použitelnost a na závěr dávám několik doporučení pro IBM, firmy na trhu.